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Loading of cargo C tanks for ships constructed 
before 1 July 2016 and subject to IMO 
International Code for the Construction and 
Equipment of Ships Carrying Liquefied Gases 
in Bulk (MSC.5(48)) 
 
(Paragraphs 15.1.2 and 15.1.5 of the IMO International Code for the Construction and 
Equipment of Ships Carrying Liquefied Gases in Bulk (MSC.5(48)) as amended by 
Res.MSC.32(63)) 
 
Paragraph 15.1.2 reads: 
 
“The maximum loading limit (LL) to which a cargo tank may be loaded should be determined 
by the following formula: 

 
LL = FLρR/ρL 

 
where: 
 
 LL = loading limit expressed in percent which means the maximum allowable liquid 
   volume relative to the tank volume to which the tank may be loaded; 
 
 FL = filling limits as specified in 15.1.1 or 15.1.3; 
 
 ρR = relative density of cargo at the reference temperature; and 
 
 ρL = relative density of cargo at the loading temperature and pressure.” 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Note: 
 
1. This Unified Interpretation is to be applied by all Members and Associate on or after 
  1 July 2006. 
 
2. Changes in the Rev.1 of this Unified Interpretation is to be applied by Members on or 

after 1 July 2016. 
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Paragraph 15.1.5 reads: 
 
“The Administration may allow type C tanks to be loaded according to the following formula 
provided that the tank vent system has been approved in accordance with 8.2.18: 
 
LL = FLρR/ρL 
 
where: 
 
 LL = loading limit as specified in 15.1.2; 
 
 FL = filling limits as specified in 15.1.1 or 15.1.3; 
 

 ρR = relative density of cargo at the highest temperature which the cargo may reach 
upon termination of loading, during transport, or at unloading, under the 
ambient design temperature conditions described in 7.1.2; and 

 
 ρL = as specified in 15.1.2. 
 
This paragraph does not apply to products requiring a type 1G ship.” 
 
Interpretation 
 
For ships constructed before 1 July 2016 and subject to IMO International Code for the 
Construction and Equipment of Ships Carrying Liquefied Gases in Bulk (MSC.5(48)), type C 
cargo tanks can be loaded in accordance with the provisions of paragraph 15.1.5 or, 
alternatively, to the provisions of paragraph 15.1.2. 
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