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Embarkation Ladder

Regulation

SOLAS Regulation 111/16.1 reads:

Unless expressly provided otherwise, launching and embarkation appliances complying with
the requirements of section 6.1 of the Code shall be provided for all survival craft except
those which are:

1

boarded from a position on deck less than 4.5 m above the waterline in the lightest
seagoing condition and which have a mass of not more than 185 kg, or

boarded from a position on deck less than 4.5 m above the waterline in the lightest
seagoing condition and which are stowed for launching directly from the stowed
position under unfavourable conditions of trim of up to 10 degrees and list of up to 20
degrees either way; or

carried in excess of the survival craft for 200% of the total number of persons on
board the ship and which have a mass of not more than 185 kg; or

carried in excess of the survival craft for 200% of the total number of persons on
board the ship, are stowed for launching directly from the stowed position under
unfavourable conditions of trim of up to 10 degrees and list of up to 20 degrees either
way, or

provided for use in conjunction with a marine evacuation system, complying with the
requirements of section 6.2 of the Code and stowed for launching directly from the
stowed position under unfavourable conditions of trim of up to 10 degrees and list of
up to 20 degrees either way.

SOLAS Regulation 111/31.1.3 reads:

In lieu of meeting the requirements of paragraph 1.1 or 1.2, cargo ships of less than 85 m in
length other than oil tankers, chemical tankers and gas carriers, may comply with the
following:

1

they shall carry on each side of the ship, one or more inflatable or rigid liferafts
complying with the requirements of section 4.2 or 4.3 of the Code and of such
aggregate capacity as will accommodate the total number of persons on board;

Note:

This Unified Interpretation is to be applied by all Members and Associates on ships
contracted for construction on/after 1 July 2007.

The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build
the vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further
details regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural
Requirement (PR) No. 29.
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.2 unless the liferafts required by paragraph 1.3.1 are stowed in a position providing for
SC easy side-to-side transfer at single open deck level, additional liferafts shall be
21 5 provided so that the total capacity available on each side will accommodate 150% of

the total number of persons on board;
(cont)

.3 if the rescue boat required by paragraph 2 is also a totally enclosed lifeboat complying
with the requirements of section 4.6 of the Code, it may be included in the aggregate
capacity required by paragraph 1.3.1, provided that the total capacity available on
either side of the ship is at least 150% of the total number of persons on board; and

A4 in the event of any one survival craft being lost or rendered unserviceable, there shall
be sufficient survival craft available for use on each side, including any which are
stowed in a position providing for easy side-to-side transfer at a single open deck
level, to accommodate the total number of persons on board.

Interpretation

Ships as defined in SOLAS 111/31.1.3 and which are fitted with non-davit launched liferafts as
per regulation 111/16.1 shall be provided with an embarkation ladder at each side of the ship.
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