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Nozzles installation for fixed water based local
application fire-fighting systems for use in
category A machinery spaces (MSC/Circ 913)

IMO MSC/Circular 913 paragraphs 3.4.2.1 and 3.4.2.2 in the Appendix of the Annex
read:-

3.4.2 The results of the tests should be interpreted as follows:

.1 Systems (utilizing a 3 x 3 nozzle grid) that extinguish fires referred to in 3.3.2.1 to
3.3.2.3 are considered to have successfully completed the protocol with the condition
that the outer nozzles should be installed outside of the protected area a distance of
at least 1/4 of the maximum nozzle spacing.

.2 Systems (utilizing either a 2 x 2 or 3 x 3 nozzle grid) that extinguish fires referred to in
3.3.2.3 to 3.3.2.5 are considered to have successfully completed the protocol and can
be designed with the outer nozzles located at the edge of the protected area. This
does not prohibit the location of the nozzles outside of the protected area.

Paragraph 3.4.2.4 in the Appendix of the Annex reads:

.4 For installations which may be adequately protected using individual nozzles or a
single row of nozzles, the effective nozzle coverage (width and length) is defined as
1/2 the maximum nozzle spacing.

Interpretation:

The end nozzles of a single line of nozzles shall be positioned:

i) outside the hazard where paragraph 3.4.2.1 is applicable, to the distance established
in testing, and

ii) at the edge or outside of the protected area where paragraph 3.4.2.2 is applicable.

A single nozzle shall be located above the fire source and at the centre of an area having
dimensions D/2 x D/2.

Sketches of acceptable arrangements are shown in the Annex.

__________________________________________________________________
Note:
1. This Unified Interpretation is to be applied by all Members and Associate on ships

contracted for construction on or after 1 April 2008. However, Members and Associate
are not precluded from applying this UI before this date.

2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build
the vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further
details regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural
Requirement (PR) No. 29.
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ANNEX

a. System (utilizing a 3 X 3 nozzle grid) that extinguishes fires referred to in 3.3.2.1

to 3.3.2.3 of Appendix of Annex of MSC/Circ.913.

For this system, the outer nozzles should be installed outside of the protected area a distance

of at least 1/4 of the maximum nozzle spacing.

b. System (utilizing a 3 X 3 nozzle grid) that extinguishes fires referred to in 3.3.2.3

to 3.3.2.5

For this system, outer nozzles can be located either at the edge of the protected area or

outside of the protected area.
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c. System (utilizing a 2 X 2 nozzle grid) that extinguishes fires referred to in 3.3.2.3

to 3.3.2.5

For this system, outer nozzles can be located either at the edge of the protected area or

outside of the protected area.

d. A single row of nozzles

i) System that extinguishes fires referred to in 3.3.2.3 to 3.3.2.5

For this system, outer nozzles should be placed at least at the edge of the protected area.

ii) System that extinguishes fires referred to in 3.3.2.1 to 3.3.2.3

For this system, the outer nozzles should be placed outside of the protected area a distance

of at least 1/4 of the maximum nozzle spacing.
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e. Single nozzle
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